27/05/2020
Goedenavond
ecocheque2_2_2_2_2.jpg
NL FR 
ACV-CSC : Ecocheques
 

 
Wat kopen met ecocheques?  Energiebesparing
24.02.2009

Ecocheques voor energiebesparing


Vele woningen in België zijn slecht geïsoleerd, de huishoudens maken nog teveel gebruik van oude elektrische apparaten die veel energie verbruiken.

Wanneer je je dak isoleert en winddicht maakt, je enkel of dubbel glas vervangt door hogerendementsbeglazing, de oude stookketel inwisselt door een condensatieketel, je thermostatische kranen plaatst op alle radiatoren en indien je web_zonnepanelen.jpgvoortaan kiest voor energiezuinige apparaten, dan kun je het huishoudelijk energiegebruik van een bestaande woning tot de helft terugdringen, zonder enig comfortverlies!

Bovendien kun je gebruik maken van tal van subsidies voor energiebesparende maatregelen. De gedane kosten zullen zich dan snel terugverdienen. Hieronder geven we een overzicht van alle premies voor energiebesparing vanwege de federale, gewestelijke en de (inter)gemeentelijke overheden.

Je kan beroep doen op ecocheques voor:

 

Aankoop en/of plaatsing van producten en diensten die genieten van federale fiscale vermindering met het oog op energiebesparing

Volgende energiebesparende investeringen/diensten voor de particulier komen in aanmerking voor belastingvermindering.

In de nieuwe economische herstelwet wordt dit gamma (vanaf inkomensjaar 2009, aanslagjaar 2010) uitgebreid tot het isoleren van muren en vloeren.

De belastingvermindering wordt verleend voor gefactureerde bedragen (btw inbegrepen) die effectief door de belastingplichtige zijn betaald tijdens het belastbaar tijdperk. Meer informatie over de specifieke voorwaarden is te vinden op: www.fiscus.fgov.be/interfaoifnl/Vragen/energysaving/term.htm#A

 

    terug naar boven 

Producten en diensten die in één van de gewesten in aanmerking komen voor regionale subsidies

Enkel producten die op 30 september 2010 of later door de gewesten gesubsidieerd worden in het kader van hun beleid inzake rationeel energiegebruik komen in aanmerking om betaald te worden met ecocheques. (deze lijst moet nog geactualiseerd worden!)
 
Onderstaande sites geven een overzicht van alle producten en diensten waarvoor je een ondersteuning kan krijgen indien je in één van de gewesten woont.
 
Ø      Vlaanderen: www.energiesparen.be > subsidies
Ø      Wallonië : www.energie.wallonie.be > citoyens
 
Voor de ecocheques komen al deze maatregelen in aanmerking, ook al woon je niet in het betrokken gewest. In aanvulling van de lijst voor investeringen die in aanmerking komen voor de fiscale aftrekbaarheid gelden ecocheques ook voor:
 • plaatsen van vloerisolatie;
 • plaatsen van muurisolatie;
 • plaatsen van kelderisolatie;
 • plaatsen van doorstroomgasboiler;
 • plaatsen van keukengeiser ter vervanging;
 • plaatsen van een micro warmtekrachtkoppeling;
 • plaatsen van buitenzonnewering;
 • bouw van een passieve of een lage energiewoning;
 • plaatsen van een groendak;
 • installeren van domotica met faciliteiten ten voor dele van rationeel energiegebruik;
 • installeren van thermostatische radiatorkranen;
 • installeren van ventilatiesysteem met warmterecuperatie;
 • aankoop van wasdroger op aardgas;
 • aankoop van elektrische wasdroger label A;
 • aankoop koelkast met label A+ of A++;
 • aankoop van wasmachine met label AAA;
 • aankoop van een diepvriezer met label A++;
Als je wil weten waar en hoeveel je kunt besparen op je energiegebruik, bezoek dan: www.energievreters.be
 
 
 

Aankoop van producten die bestemd zijn voor de isolatie van woningen

web_bouwisolatie.jpgDe fiscale tegemoetkomingen en de meeste van de regionale ondersteuningsmaatregelen zijn enkel van toepassing wanneer je de factuur kunt voorleggen van een geregistreerde aannemer.
 
Doe-het-zelvers kunnen meestal wel een premie krijgen voor de aankoop van isolatiemateriaal. Ecocheques kunnen ook gebruikt worden voor de aankoop van isolateriemateriaal voor de woning, zoals:
 • isolatiemateriaal bedoeld voor vloer, muur of dakisolatie;
 • buisisolatie;
 • radiatorfolie.  
 
 

Aankoop van spaarlampen, TL lampen en LEDverlichting

lampeco.jpgGloeilampen zijn spotgoedkoop en bieden een aangenaam licht. Gloeilampen produceren echter maar voor 10% licht en voor 90% warmte. Ze worden dus best vervangen door energiezuinige verlichting.
 
Halogeenlampen hebben een iets hoger rendement dan gloeilampen en gaan iets langer mee. Toch zijn halogeenlampen geen aanrader op het vlak van energiezuinigheid.
 
Sinds september 2009 mogen er geen gloeilampen en halogeenlampen met een vermogen vanaf 100 Watt verkocht worden. Sinds september 2010 is dat het geval voor gloeilampen en halogeenlampen met een vermogen vanaf 75 Watt en vanaf 2012 dienen alle gloei- en halogeenlampen (energieklasse D of lager) van de markt verdwenen te zijn. Gloeilampen en halogeenlampen worden best vervangen door energiezuinige alternatieven.
 
TL-buizen zijn nog een stuk beter op het gebied van energiezuinigheid. Ze gaan heel lang mee, maar vereisen een aangepaste armatuur.
 
Spaarlampen zijn eigenlijk compacte TL-buizen die passen in een normale lampvoet. Ze verbruiken 5 keer minder energie dan een gloeilamp en gaan tot 10 keer langer mee. De laatste jaren zijn spaarlampen veel goedkoper geworden in aanschaf. Ze zijn nu ook in meerdere vormen verkrijgbaar en kunnen nu ook een warmer licht leveren. TL-buizen en de meeste spaarlampen dragen het energielabel A. 
 
Sinds kort is er ook heel wat LED (light emitting diode) verlichting op de markt gekomen. LED lampjes verbruiken tot 8 maal minder elektriciteit dan gloeilampen en gaan gemiddeld ongeveer 50.000 uren mee. Bovendien zijn LED lampen zeer slagvast en vaak weersbestendig. Doordat hun vermogen minder dan 4 Watt bedraagt, krijgen de meeste LED’s geen energielabel, maar LED verlichting behoort tot de meest energiezuinige verlichting die momenteel bestaat. Tegenwoordig worden er LED lampen gemaakt die inpasbaar zijn in een normale draaivoet en zelfs LED spotjes ter vervanging van de veel gebruikte halogeenspot. 

 

 terug naar boven 

 

Elektrische apparaten die uitsluitend werken op zonne-energie of op handmatig geproduceerde energie

Geen batterijen gebruiken blijft de beste oplossing voor het milieu. Anders gezegd: koop zo weinig mogelijk toestellen die werken op batterijen.
De milieuvriendelijkste apparaten maken gebruik van andere energiebronnen:
 • zonne-energie: uurwerken, rekenmachines, zaklamp,…
 • mechanische energie: zaklamp, wekker, opwindbare radio, oplader voor GSM, …

Het zijn kleine gebruiksvoorwerpen die vaak leuk zijn om cadeau te geven. Als je die alternatieven niet vindt, zijn de apparaten die werken met stroom van het elektriciteitsnet nog altijd milieuvriendelijker dan die met batterijen.

 

  terug naar boven 

 

Aankoop en plaatsing van beheerssystemen voor ventilatie van woningen, die voldoen aan de norm NBN 50-001 types C (met vraagsturing) en D (met warmteterugwinning)

Ecocheques kunnen vanaf 1 januari 2011 ook gebruikt worden voor ventilatiesystemen o.a. voor passiefhuizen. Deze systemen moeten voldoen aan de geldende normering (NBN 50-001). Enkel ventilatiesystemen van type C (met vraagsturing) en D (met warmteterugwinning) komen in aanmerking.

Waarom ventileren? Is dat niet strijdig met isoleren?  Op het eerste zicht wel, maar isoleren en ventileren gaan hand in hand. Door goed te isoleren beperkt u het energieverbruik voor verwarming. Gecontroleerd ventileren is nodig om het binnenklimaat gezond te houden. Door gecontroleerd te verluchten zorgt u ervoor dat er enerzijds voldoende geventileerd wordt en dat anderzijds het energieverbruik beperkt blijft. Meer informatie over de verschillende systemen van ventilatie vind je op volgende website: http://www.energiesparen.be/zuinig_met_energie/ventilatie

 

 

  terug naar boven 

 


  Zoeken
 
  
         

loonwijzer_tcm9-92944.gifDisclaimer
Top