27/05/2020
Goedenavond
ecocheque2_2_2_2_2.jpg
NL FR 
ACV-CSC : Ecocheques
 

 
Wat kopen met ecocheques?  Waterbesparing
24.02.2009

Ecocheques voor waterbesparing


Zelfs in het regenrijke België dreigt zuiver water een schaars goed te worden. De diepere grondwaterlagen van goede kwaliteit raken langzaam leeggepompt. Door de toename van het aantal verharde oppervlakten stroomt het regenwater te snel weg en worden de grondwaterlagen te weinig bijgevuld. Een groot deel van het oppervlaktewater is nog altijd te veel vervuild voor gebruik.

De klimaatverandering (met langere droogte periodes in de zomer) zal de druk op ons watersysteem nog versterken. Bovendien lopen de kosten verbonden aan de drinkwatervoorziening en de zuivering van het gebruikte water, steeds hoger op.
 
Genoeg redenen dus om rationeel om te springen met het watergebruik.
 
De huishoudens staan in voor ongeveer 1/3 van het Belgische drinkwatergebruik. Een Belg gebruikt gemiddeld 110 liter water per dag, waarvan maar 3 liter gebruikt wordt voor drinken en de bereiding van eten. Op de overige 107 liter watergebruik kan nog veel bespaard worden. Voor wie meer wil weten over duurzaam watergebruik verwijzen we naar:
Je kan de ecocheque gebruiken voor een aantal waterbesparende maatregelen:

 

Spaardouchekop                                                                                                                                   

spaardouchekop.jpgWaterbesparende douchekoppen hebben een vernuftig systeem dat lucht door het water mengt. Daardoor komen er hele kleine druppeltjes naar buiten, waardoor de straal lekker bruisend aanvoelt.

Door deze speciale constructie hebben spaardouchekoppen minder water per minuut nodig om hetzelfde douchecomfort te krijgen als klassieke douchekoppen. Een goede spaardouchekop moet 40 à 50% water besparen en laat nog ongeveer 6 à 7 liter per minuut door in de plaats van bv. 12 liter per minuut (afhankelijk van de druk). Deze informatie is normaal gezien beschikbaar zijn bij het de aankoop van het product.

 

Waterbesparende doucheknoppen zijn zeer eenvoudig te monteren en kosten niet meer dan een andere douchekop. De prijs hangt samen met de meer of minder luxueuze uitvoering en niet zo zeer met de waterbesparing of de duurzaamheid.

 

Door de dubbele besparing, namelijk zowel op het watergebruik als op de energie die nodig is om het water warm te maken, is de investering snel terugbetaald. Een gezin van vier personen wint dit in 4 tot 6 maanden terug. Spaardouchekoppen zijn in zo goed als alle merken verkrijgbaar.

 

Voor de aankoop van een spaardoucheknop kan je vaak ook gebruik maken van een premie vanwege de distributienetbeheerder. Of je hiervoor in aanmerking komt kun je opzoeken via:

Aarzel niet om informatie te vragen aan je loodgieter of in de speciaalzaak voor sanitair materiaal.

 

 

 

     terug naar boven  

 

Recuperatietank voor regenwater                                                                                                     

 

Door de opvang van het regenwater zullen de rioleringen minder vlug overvol geraken bij hevige regenbuien. De waterzuiveringsinstallaties zullen de toevloed dan langer kunnen slikken en het aangevoerde rioolwater beter kunnen zuiveren.

 

Bovendien is het gebruik van hemelwater gratis. Als je bijvoorbeeld het opgevangen regenwater gebruikt voor de doorspoeling van het toilet, dan kun je tot 30% besparen op je drinkwaterfactuur.

 

Maar je kunt hemelwater ook gebruiken voor de wasmachine. Doordat regenwater geen kalk bevat zul je minder waspoeder, noch ontkalking nodig hebben om de was proper te krijgen. Hemelwater is natuurlijk ook bruikbaar om te poetsen of de planten water te geven.

 

Voor de plaatsing van een regenwaterput met infiltratievoorziening in bestaande woningen voorzien de gemeenten in een subsidie. De voorwaarden en de hoogte van de subsidie kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Meer informatie over de gemeentelijke subsidie waarop je recht hebt, is te vinden op www.premiezoeker.be

 

 

 

terug naar boven  

 

Hulpstuk voor waterbesparing op kranen                                                                                        

 

Een normale kraan gebruikt al vlug 10 à 12 liter water per minuut. Voor een wastafel en een keukenkraan volstaan 6 à 8 liter per minuut.

 

Daarvoor biedt een spaarperlator of bruismondstuk de ideale oplossing. Dit hulpstuk brengt lucht in de waterstraal. Het systeem werkt zo dat het waterverbruik daalt terwijl de druk behouden blijft. Het kan eenvoudig op bestaande kranen gemonteerd worden. De goede merken leveren een besparing op van 40 tot 50%. Spaarperlatoren bestaan zowel voor kranen met een binnen- als voor kranen met een buitenschroefdraad.

 

Een bruismonstuk gebruik je op kranen die voornamelijk gebruikt worden om handen te wassen, groenten te spoelen enz… en niet voor een kraan die je alleen maar gebruikt om volumes te vullen.  

 

 

 

terug naar boven  


Spoelbak voor toiletten met spaarknop                                                                                              

 

chasse.jpgEen ouder toilet heeft veelal een voorraad bak van 9 tot 12 liter. Je bent deze hoeveelheid water kwijt iedere keer je doortrekt, ongeacht grote of kleine boodschap.

 

Maak een bewuste keuze bij nieuwbouw of als je toilet aan vervanging toe is. Kijk uit naar toiletten met een spaarspoeltoets en kies voor een kleinere inhoud van de stortbak: een reservoir van 6 liter volstaat. Je kiest best ook voor een spoelbak waarmee je twee verschillende hoeveelheden water kunt instellen: één grote knop voor het hele volume en de spaarknop die ingesteld is op bijvoorbeeld 3 liter.

 

 

terug naar boven  

 


  Zoeken
 
  
         

loonwijzer_tcm9-92944.gifDisclaimer
Top