27/05/2020
Goedemiddag
ecocheque2_2_2_2_2.jpg
NL FR 
ACV-CSC : Ecocheques
 

 
Wat kopen met ecocheques?  Natuur
25.02.2009

Ecocheques ter bevordering van de aandacht voor de natuur


Samen met de klimaatopwarming is het verlies aan biologische diversiteit een gigantisch mondiaal milieuprobleem. Door de roofbouw die bepaalde groepen op de natuur plegen, dreigen stabiele ecosystemen volledig in elkaar te klappen. De plaatselijke bevolking kan dan geen gebruik meer maken van de natuurlijke rijkdommen die deze ecosystemen voortbrengen. De genetische rijkdom die zich gedurende honderdduizenden jaren langzaam heeft opgebouwd, is dan voor goed verdwenen.

De leegkap van waardevolle bossen kan tegengegaan worden door methodes van duurzaam bosbeheer toe te passen. De inheemse volkeren hebben gedurende vele generaties de biodiversiteit van de ecosystemen waarin zij leven onderhouden. Duurzaam bosbeheer betekent dus ook respect voor de rechten van de inheemse volkeren.

Ecocheques kan je in dit kader gebruiken voor:

 

Aankoop van duurzaam geëxploiteerd hout of houtproducten gemaakt uit duurzaam geëxploiteerd hout, evenals papier dat geproduceerd is met gerecycleerde vezels of met verse vezels die afkomstig zijn van duurzaam geëxploiteerd hout.

Er bestaan labels die erop wijzen dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Voor de aankoop van hout of houtproducten die de onderstaande labels dragen kun je ecocheques gebruiken.

Het FSC label (Forest Stewardship Council)

logo-fsc.jpgDe Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale  onafhankelijke, niet-gouvernementele organisatie die streeft naar verantwoord bosbeheer. FSC werd in 1993 opgericht door boseigenaren, de houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties en streeft naar verantwoord bosbeheer wereldwijd. Verantwoord bosbeheer houdt rekening houdt met het milieu, heeft een sociale dimensie en is economisch haalbaar. Op het ogenblik is FSC het enige label voor boscertificering dat de steun krijgt van alle milieugroeperingen.

FSC zet aan tot verantwoord bosbeheer door:

  • boscertificering wanneer voldaan wordt aan een aantal strikte principes;
  • labelling van het hout afkomstig van uit deze bossen.

Wereldwijd bedraagt de oppervlakte FSC gecertificeerd bos meer dan 90 miljoen hectare, waarvan een groot deel in Europa gelegen is en bijna 10.000 ha in België. FairTimber is de vertegenwoordiger van FSC in België. Op www.fair-timber.be vind je de lijst van de beschikbare producten en leveranciers voor de Belgische markt. Producten die de onderstaande labels dragen komen in aanmerking voor de ecocheque:

fsc_100_ppc.jpgGeeft aan dat het product uit 100% FSC-gecertificeerd materiaal bestaat.

fsc_ms_4_ppc.jpg Geeft aan dat het product uit een productieproces komt waarbij FSC-gecertificeerd materiaal, hergebruikt materiaal en/of materiaal uit andere gecontroleerde bronnen gebruikt wordt.

FSC_RE_1_PPC.jpgGeeft aan dat het product uit 100% post-consument gerecycleerd materiaal bestaat.

Het PEFC certificaat (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes)

PEFC_logo_small.JPGPEFC werd opgericht op initiatief van boseigenaars uit verschillende Europese landen. PEFC vaardigt regels uit, waarvan de naleving wordt gecontroleerd door onafhankelijke auditeurs. Elk jaar controleert een onafhankelijk certificeringsorganisme of de onderneming voldoet aan de vereisten van de controleketen, zoals o.a. het behoud en de verbetering van de biologische diversiteit in de ecosystemen van de bossen. De criteria van het PEFC label zijn iets minder strikt dan bij het FSC.

Het Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes, is letterlijk vertaald: het programma voor de goedkeuring van nationale certificatiesystemen. PEFC is een paraplu waaronder nationale keurmerken gebundeld worden. En net daar knelt het schoentje: in sommige landen zijn de standaarden niet zo streng als in andere, vooral dan op het vlak van de sociale criteria en de aanwezigheid van bedreigde diersoorten. Meer info over producten en leveranciers op www.pefc.be

 terug naar boven

Aankoop van bomen en buitenplanten, bloembollen en zaden voor buiten, niet gemotoriseerde tuingereedschappen, potgrond en teelaarde en compost die voldoet aan de door de Gewesten gestelde voorwaarden, alsook meststoffen met biogarantie.

Meststoffen met biogarantie zijn te herkennen aan het logo:

 biogarantie_niet_trans.gif
 

terug naar boven


  Zoeken
 
  
         

loonwijzer_tcm9-92944.gifDisclaimer
Top